Janine Versteeg

Communicatie verbindt

Janine Versteeg


Meer dan 25 jaar ben ik als logopedist werkzaam geweest bij Merem Medische Revalidatie in de kinderrevalidatie, op diverse locaties. Ik heb veel kinderen met een communicatieve beperking leren kennen en hen mogen begeleiden. Het heeft mij altijd veel voldoening gegeven om in teamverband kinderen en hun omgeving te leren omgaan met een Ondersteund Communicatie (OC) hulpmiddel, waardoor ze toch konden communiceren. Mijn ervaring is dat kinderen opbloeien; ze ontwikkelen zich op het gebied van schoolse -en sociale vaardigheden en er is veel minder sprake van frustratie doordat ze niet begrepen worden.   

Sinds 2017 begeleid ik als zelfstandig logopedist en OC specialist mensen met een communicatieve beperking en hun omgeving/netwerk. Ik lever graag een bijdrage aan het proces om het communiceren middels een OC hulpmiddel een logisch onderdeel te laten worden van het leven van niet of nauwelijks sprekenden en hun omgeving.

Wat mij ontroert is wanneer ik zie dat er tussen ouders en kind een vonk overspringt van liefde als er meer contact en verbinding ontstaat doordat ze dezelfde taal spreken.

Communicatie tussen mensen onderling en de menselijke gedragingen hebben mij altijd gefascineerd; hoe mensen met elkaar communiceren, de psychologische processen die zich daarbij afspelen, hoe het komt dat we doen zoals we doen, waarom we vaak tegen steeds dezelfde problemen aanlopen en waarom het zo moeilijk is om bepaalde patronen en gedragingen te doorbreken. Dit bracht mij ertoe om me te verdiepen in een breed scala aan methodieken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Bij Corael opleidingen kwam ik in aanraking met de vier stromingen Enneagram, Transactionele Analyse (TA), Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en familie-opstellingen. Ik heb zelf ervaren hoe krachtig deze combinatie van stromingen is voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Met de Masteropleiding Counseling en Coaching heb ik mij verder ontwikkeld in coaching.

Elk mens heeft in meer of mindere mate behoefte aan contact en verbinding met anderen. Het is niet altijd eenvoudig om dit te bewerkstelligen. Communicatie speelt hierin de hoofdrol, waarbij het een zoektocht is naar een goede afgestemde manier. In werkelijk contact met elkaar communiceren, in dezelfde taal spreken, oog hebben voor het perspectief van waaruit de ander dingen ervaart: dit schept begrip en mildheid waardoor verbinding ontstaat.

Janine Versteeg

Zandhofsestraat 57
3572 GC Utrecht
tel. 06 38502421

Waarom OCenCoaching

Denken in talent!
Deskundig en energiek
Out of the box
Maatwerk voor jou

Ik werk samen met:

RTD
AssistiveWare
Eelke Verschuur
Jabbla
KMD
Quo Vadis
RdG Kompagne
HeelCentrum
ABA Center international
Image

Janine Versteeg

Zandhofsestraat 57
3572 GC Utrecht
tel. 06 38502421